کد خبر: ۴۹۲
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۸
«نه حرام است نه باطل!»

- فتوای آیت‌الله مکارم شیرازی در مورد حجاب با برداشت‌های متفاوتی مواجه شد و دستمایه برخی انتقادات و یا تولیدات طنازانه در فضای مجازی گردید.

 .1 این فتوی جدید نیست و سابقه 15 ساله دارد. ریشه آن هم به تفکیک مسأله «حکم» و «موضوع» برمی‌گردد. وظیفه مراجع بزرگوار بیان حکم و تشخیص موضوع برعهده مقلدین است.
  .2
احکام شرع انور به نحوی است که در شرایط اضطرار، مقلدین می‌توانند از حکم اولیه عبور کرده و به حکم ثانویه عمل کنند. اصلاً فلسفه تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام هم همین است یعنی در صورت تشخیص خلاف شرع بودن مصوبه مجلس توسط شورای نگهبان؛ این مجمع می‌تواند با تشخیص مصلحت عمومی؛ از حکم اولیه با شرایطی عدول کند.
  .3
در مورد حدود و ثغور این اضطرار ممکن است بین مراجع و فقهای بزرگوار تفاوت‌هایی باشد و این همان فقه سنتی جواهری است که همواره در بطن خود پویایی و قدرت حل مسأله را داشته است.
  .4
حضرت آیت الله مکارم شیرازی مدتهاست در فضای مجازی مورد تهاجم قرار دارند و تولیدات طنز فراوان با این رویکرد که ایشان همه چیز را حرام می‌دانند، در اختیارات کاربران قرار می‌گیرد. در حالی که نگاه آیت الله در مقایسه با بزرگان دیگر از وسعت افق بیشتری برخوردار است.
  .5
من در کانال خمیازه؛ فایلی تحت عنوان: «نه حرام است نه باطل!» راه‌اندازی کرده‌ام و اولین پست آن را از این بزرگوار در مورد «وسواس» نقل کرده‌ام که ایشان در انتهای حکم تسهیل مدارانه خود می‌گویند: به همین دستور عمل کنید، ما در قیامت مسئولیت شرعی آن را برعهده می‌گیریم.
  .6
بیان ناقص حکم ایشان در مورد حجاب بدون توجه به جوانب حکم و اضافه کردن برخی حواشی غیرواقع به آن؛ به دور از عدالت و انصاف است. حفظ حریم بزرگان دین بر عهده همه است و در این مهم از متولیان امامزاده توقع بیشتری می‌رود.